Over standaard standbouw, frieslijsten en andere ergernissen

standaard standbouw
Over standaard standbouw, frieslijsten en andere ergernissen
Rate this post

Als deelnemer aan een (vak)beurs heb je verschillende opties:

1. Je kiest een standaard-standbouw-stand die je vervolgens zelf inricht
2. Je huurt de (kale) oppervlakte en bouwt hierop zelf je stand of laat dit doen door een standbouwer

Standaard standbouw is vooral bedoeld voor standhouders met een kleiner budget. Het gaat daarbij om kleine stands. Meestal stands van tussen de 6 en 12 vierkante meter. Standaard standbouw biedt best veel voordelen. Je hoeft immers minder zelf minder te regelen en ook de kosten zijn overzichtelijk.

Waaruit bestaat standaard standbouw?

Standaard standbouw (ook wel uniforme standbouw genoemd) ziet er op nagenoeg alle beurzen hetzelfde uit. Al vele decennia lang. Ze bestaan bijna altijd uit een achterwand en één (hoekstand) of twee (tussenstand) zijkanten. Meestal in de kleur wit. Tussen deze zijwanden wordt een z.g. frieslijst geplaatst. Deze is bedoeld om de naam van de standhouder op te vermelden. En vaak worden hierop ook enkele lampen bevestigd bedoeld voor de nodige verlichting. Vloerbedekking ( bijna altijd grijs of zwart) maakt ook deel uit van de pakketprijs. En in sommige gevallen wordt ook een beursbalie of meubilair standaard meegeleverd.

Wat is er veranderd in 30 jaar standaard standbouw?

Nou eeuuhh, eigenlijk helemaal niets. Standaard stands bestaan nog steeds uit vaak lelijke en beschadigde achterwanden, de meest “basic” tapijttegels, een beursbalie die er in veel gevallen “nogal gebruikt” uitziet en verlichting bestaande gloeilampen van ver uit de vorige eeuw…

Weg met die frieslijst!

En dan die frieslijst. Sorry hoor, maar ik vind dat dit anno 2012 echt niet meer kan. Is daar nou niets creatievers voor te bedenken beste beursorganisatoren en standbouwers? Frieslijsten (vieslijsten) belemmeren het zicht in de stand, doen afbreuk aan de communicatie en de uitstraling van de stand en zorgen vaak ook nog voor de nodige praktische problemen.

Om hun standaard stand om te toveren in een mooie en communicatieve beurspresentatie hebben veel standhouders hun best gedaan en geïnvesteerd in een mobiele beurswand of presentatiewand. Met een opvallende visual en een pakkende tekst. Erg jammer dus als deze slecht leesbaar is door de lelijke en meestal veel te laag geplaatste frieslijsten. En nog vervelender is het als die met zorg ontwikkelde beurswand niet of niet goed geplaatst kan worden omdat de frieslijst in de weg zit!

Toch kun je met standaard standbouw echt wel een goede beurspresentatie maken. Hierbij 5 tips.

5 Tips om met standaard standbouw een mooie beurspresentatie te creëren:

1. Probeer altijd om een hoekstand te bemachtigen. Hoekstands zijn veel beter als tussenstands (vallen veel meer op).

2. Dring er bij de organisator of standbouwer op aan om die verfoeide frieslijst niet te plaatsen dan wel weg te halen. Dit levert een veel mooier aanzicht op en voorkomt ook nog eens problemen met het plaatsen van beursmateriaal.

3. Kies een afwijkende kleur vloerbedekking passend bij uw huisstijl. Kan dit niet worden gehuurd investeer dan in een stuk vloerbedekking dat u speciaal voor deze beurs aanschaft. De kosten hiervan zijn gering terwijl het effect heel groot is.

4. Zorg voor een opvallende visual met een pakkende tekst die in enkele seconden verteld wie u bent en wat u doet. Less is more. In enkele seconden moet uw boodschap overkomen.

5. Maak gebruik van een presentatiewand of beurswand. Ja, ik weet dat dit lijkt op preken voor eigen parochie maar dergelijke systemen zijn juist in standaard stands ideaal omdat ze herbruikbaar zijn en dus ook een volgende keer weer gebruikt kan worden. Door één keer te investeren en goed na te denken over de uitvoering kunt u zo op vele beurzen uw succes vergroten.

Succes!

Michel Rijnberg
www.expodisplayservice.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *