Handig! Actieplan social media bij beursdeelname

Met social media bereik je laagdrempelig potentiële klanten. Maak jezelf zichtbaar met dit social media actieplan voor vakbeurzen.

 

Met je beursdeelname aan een publieks- of vakbeurs wil je natuurlijk zoveel mogelijk publiciteit genereren. Dat kan ter plaatse, maar ook vooraf en na de beurs via social media. Met dit handige actieplan zet je Facebook, LinkedIn en andere kanalen optimaal in.

Handig-Actieplan-social-media-bij-beursdeelname

Stap 1. Social media strategie voorafgaand aan de beurs

Hoe je het ook wendt of keert, social is tijdrovend. Gelukkig kun je veel automatiseren met handige programma’s als Buffer en Hootsuite. Hiermee kun je van te voren berichten klaar zetten, zodat updates automatisch worden geplaatst.

Tip! Met Buffer kun je eenvoudig updates inplannen. Koppel social media-diensten als Facebook, LinkedIn en Twitter aan de dienst, schrijf berichten en bepaal de publicatiedatum. Buffer plaatst ze nu automatisch voor je.

Het strategisch inzetten en voorbereiden van social media begint bij het opstellen van een plan. Maak voor jezelf een tijdlijn, met daarin alle promoties en (pers)uitingen die je tijdens de beurs wilt doen. Dit zorgt voor overzicht.

Visuele content scoort veel beter op social media dan gewone tekst. Regel daarom voor je beursdeelnamebeeldmateriaal en eventueel video’s. Video’s kun je tegenwoordig al maken met een goede smartphone. Zorg wel voor een goede belichting en een externe microfoon, als je je stem opneemt.

Weet je welke producten en diensten speciale aandacht krijgen op de beurs? Dan kun je in dit stadium wellicht al updates bedenken. Brainstorm  bijvoorbeeld over korte filmpjes van maximaal 2 minuten, waarin je steeds een voordeel belicht.

Maak in de voorbereidingsfase ook speciale beurspagina’s aan op de platforms waarop je actief bent. Op Facebook kun je bijvoorbeeld eenvoudig een Evenement-pagina creëerden en volgers uitnodigen.

Lanceer je een nieuw product op een beurs of heb je wetenswaardigheden waar de pers wat mee kan? Vergeet dan het ouderwetse persbericht niet. Plaats hem ook online, op relevante persberichtensites.

Wijs als laatste in de voorbereidingsfase een of meer social media medewerkers aan. Het is hun taak om berichten te verspreiden en te reageren op interacties, vragen en opmerkingen van volgers.

 

Stap 2. social media bij beursdeelname: richt accounts in

Hoe meer social media updates je vooraf inplant, hoe minder updates je tijdens de beurs hoeft te plaatsen. Doe dit dus in de voorbereidingsfase en leg de lat voor jezelf  vooral niet te hoog. Tijdens de beurs kun je ingeplande berichten aanvullen met live updates.

Is je doelgroep actief op Facebook? Leg dan een voorraadje aan met interessante updates. Op internet vind je verschillende lijsten met updates die altijd werken, zoals vragen, discussies en prikkelende beelden.

Is de beurs waardevol voor Facebook-volgers, overweeg dan te adverteren. Het is relatief goedkoop en je kunt heel gericht gebruikers benaderen. Dit kan ook via relevante groepen.

De voorbereidingen voor Facebook kun je ook toepassen bij LinkedIn, Twitter en eventueel Instagram, Pinterest en Google+. Zijn concurrenten eveneens actief op deze platforms, breng dit dan in kaart, zodat je snel ziet wat zij doen. In Twitter kan dit overzichtelijk met lijsten, die je al dan niet afsluit voor buitenstaanders. Je ziet nu alleen de berichten van leden van de lijst.

Beschikt je website over een zakelijk weblog, vergeet deze dan niet. Blogs trekken veel bezoekers aan via zoekmachines en je kunt ze doorsturen naar je producten- en dienstenpagina’s. Deel voorafgaand aan de beurs berichten en afbeeldingen op je blog en wakker de interesse van beursbezoekers aan. Blogberichten kun je weer verspreiden via social media en je nieuwsbrief.

 

Stap 3. Social media gedurende je beursdeelname

Heb je updates klaargezet en ingepland met een dienst als Buffer of Hootsuite, dan verschijnen deze automatisch in de tijdlijn van je volgers. Vul ze tijdens de beurs aan met live-updates. Deel bijvoorbeeld beursnieuwtjes, interview bezoekers of collega’s en verspreid foto’s en video’s. Je wilt het gevoel uitstralen dat jouw stand dé plaats is waar het gebeurt.

Als het goed is ben je tijdens de beurs heel erg druk. Dit betekent niet dat je social media kunt negeren. Doe jezelf een plezier, hou het klein en wees niet te kritisch. Video’s hoef je niet uitgebreid te editen en een foto met kort onderschrift plaats je in een minuut.

 

Stap 4. Social media na de beurs

“Denk als een uitgever,” is een veelgehoorde uitdrukking bij social media. Als je dit ter harte neemt kom je thuis met veel content, zoals foto’s, video’s en misschien wel interviews. Die kun je in de dagen na de beurs verder verspreiden onder je volgers. Maak bijvoorbeeld een fotogalerij aan op je site, met plaatjes van standbezoekers. Als je ze daar al tijdens de beurs op attendeert, levert dat geheid extra bezoekers op.

Video kun je verspreiden via YouTube of Vimeo. De clips kun je eventueel weer insluiten op je eigen site. Is er veel over je getwitterd tijdens het evenement? Kijk dan eens naar Storify, een online dienst waarmee je een verhaal vertelt aan de hand van social media updates. Uiteraard kun je dit ook weer delen.

Beursdeelnemers, organisatoren en collega’s bedanken via social media is ook altijd verstandig om te doen. Mensen waarderen het en je maakt er wellicht nieuwe vrienden mee. Het kan de opmaat zijn voor een toekomstige samenwerking.

Promoot tot slot je content via alle beschikbare kanalen en attendeer ook thuisblijvers erop. Zo hebben ze toch het gevoel dat ze erbij waren en krijgen ze een positief gevoel bij jouw merk.

 

Social media bij beursdeelname levert veel op

Als je alle stappen uit dit actieplan ziet denk je misschien: “Wat een hoop werk!” Dat is waar, maar een social media strategie is belangrijker dan ooit. Je moet als onderneming simpelweg online zichtbaar zijn, anders laat je klanten lopen. Bovendien kun je social media zo groot maken als je zelf wilt.

Denk vooraf goed na over promoties en uitingen tijdens de beurs, plan content vooraf in en stel mensen aan die social media leuk vinden en er handig in zijn. Je zult zien dat het zijn vruchten afwerpt en nieuwe deuren opent, waardoor je steeds zichtbaarder wordt. Op de beursvloer én online.


Op zoek naar een huurstand in Europa?

Kies uit meer dan 1000 ontwerpen, gebaseerd op je standgrootte en beurslocatie

Op zoek naar innovatieve beursstands?

Meer dan 900 beursstand design ideeën, inclusief prijs voor aankoop of huur voor uw volgende beursuitstraling.

Uw nieuwe beursstand

Laat ons alle vragen weten en wij nemen contact met je op.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Modificaties nodig? Geef ons specifieke informatie en wij creëren een gepersonaliseerd ontwerp voor je.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Op zoek naar rebranding? Geef ons de details en ontvang gratis een ontwerp

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vraag je gratis 3d design aan

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mijn standideeën

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bel mij terug

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bezoek onze showroom

:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.